LINE : @imirich

Jelenleg a NAFLD legjobb kezelése a fogyás” – mondja Dr

Jelenleg a NAFLD legjobb kezelése a fogyás” – mondja Dr

„Ez egyfajta kombináció – maga a betegség folyamata, más, a pikkelysömörhöz kapcsolódó betegségek, majd néhány gyógyszer is” – mondja George. Azt is megjegyzi, hogy néhány ember egészségtelen szokásokhoz fordulhat, hogy megbirkózzon e problémák némelyikével, különösen a depresszióval vagy a szorongással. „Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy rossz döntéseket hozzanak, ami súlyosbítja a fáradtságot, például az ételhez vagy az alkoholhoz fordulnak, ami hozzájárulhat a rossz alváshoz” – mondja George. Megjegyzi, hogy a helytelen táplálkozás és az alkohol szintén ronthatja a gyulladást és a pikkelysömört. „Olyan ez, mint egy kör, ahol pikkelysömörben szenved, és nem érzi jól magát, ezért olyan dolgokat keres, amelyektől jobban érzi magát, és ezek a dolgok valójában mindent rontanak” – mondja George. „Rossz körforgássá válhat az emberek számára, és nagyon nehéz lehet kitörni belőle. ”

Hogyan kezeljük a fáradtságot

Ha pikkelysömörben szenved, és tartós fáradtságot tapasztal, több stratégiát is kipróbálhat energiájának növelésére és alvásának javítására.

Beszéljen orvosával. Először is keresse fel bőrgyógyászát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindent megtesz a pikkelysömör megfelelő kontrollálása érdekében. “Szóljon bőrgyógyászának, ha alvási nehézségei vannak, hogy javaslatokat tegyenek, és segítsenek kezelni őket” – mondja Stone. Például orvosa segíthet megtalálni a megfelelő gyógyszert a gyulladás csökkentésére és a bőr tisztaságának megőrzésére, mondja Vashi. „Nincs gyógymódunk a pikkelysömörre, de sok olyan gyógyszerünk van, amelyek valóban jól kezelik azt” – mondja Vashi.

A bőrgyógyász más szakemberekhez is utalhat, akik képesek megbirkózni az olyan kapcsolódó állapotokkal, mint az elhízás, a szívbetegség, a cukorbetegség, a depresszió, a kábítószer-használat stb., mondja George.

Rendszeres testmozgás. Az AAD szerint az alacsony hatású gyakorlatok, például az úszás és a séta segíthet megelőzni a túlsúlygyarapodást és enyhíteni a pszoriázisos ízületi gyulladás okozta fájdalmat. Megjegyzik, hogy a plusz kilók hozzájárulhatnak a fáradtsághoz, és a fájdalom csökkentése is segíthet abban, hogy kevésbé érezd magad fáradtnak.

„Ha az embereknek egészségi állapotuk van, nehéz lehet megszokni a testmozgást, de már az is, ha elkezdünk egy kicsit, nagy változást hozhat” – mondja George. „Menj ki a szabadba, sétálj egyet, és találj valamit, amivel aktívan tudsz maradni, mert ha egy kicsit mozogsz, az éjszaka is könnyebben elaludhat. ”

Egyél egészségesen. Az AAD megjegyzi, hogy a teljes kiőrlésű gabonákból, friss gyümölcsökből és zöldségekből, valamint sovány fehérjékből álló egészséges és kiegyensúlyozott étrend segíthet csökkenteni a fáradtságot és stabilan tartani az energiaszintet.

„Nem azt mondom, hogy soha nem lehet csaló napod vagy egy szelet torta, de általában megpróbálunk olyan teljes értékű ételeket választani, amelyek nincsenek feldolgozva [csökkentheti a pikkelysömörben szenvedők fáradtságát]” – mondja George. „Amikor minden feldolgozott, cukros ételt eszel, a szervezeted folyamatosan éber állapotban van, és a gyulladás fokozódik. ”

Vegyen részt depresszió és szorongás kezelésében. A depresszió és a szorongás gyakori a pikkelysömörben szenvedőknél, és ezek a problémák alvásproblémákkal is összefüggésbe hozhatók. A National Sleep Foundation szerint a depresszióban szenvedők 75 százalékánál jelentkeznek álmatlanság tünetei, és sokuknál tapasztaltak túlzott nappali álmosságot és hiperszomniát (túl sokat alszanak). Ezenkívül a rossz alvás a depresszió súlyosbodásával jár együtt, ami tovább befolyásolja az alvást.

Hasonlóképpen, a szorongás az álmatlanság fokozott kockázatával jár, és a rossz alvás ronthatja a szorongást, és megnehezítheti az elalvást, állítja a National Sleep Foundation.

„Ha levertnek és depressziósnak érzi magát, kérjen segítséget szakemberektől, sőt szeretteitől is” – javasolja Vashi.

Gyakorold a jó alvási szokásokat. Az általános egészséges szokások gyakorlása a jó alvás érdekében fontos része lehet a fáradtság kezelésének, mondja George. Ezek tartalmazzák:

Tartsa sötétben és csendben a hálószobát. Ragaszkodjon minden nap azonos alvási és ébrenléti ütemtervhez. Kerülje az alkoholt A koffein korlátozása, különösen lefekvés előtt A stressz csökkentése (A meditációs alkalmazások hasznosak lehetnek, csakúgy, mint a stresszt okozó dolgok azonosítása, mondja George. )A kék színt kibocsátó elektronikus eszközök megőrzése fényt (például a tévét, táblagépeket, számítógépeket és mobiltelefonokat) ki a hálószobából/**//**/

More in Psoriasis

Minden, amit a pikkelysömör biológiai kezeléséről tudni kell

8 étel, amely a pikkelysömör fellángolását okozhatja

Hogyan lehet jobb randevúzási életet élni, ha pikkelysömörben szenved

Hogyan hathat a ruha a pikkelysömörre

Iratkozzon fel Psoriasis Hírlevelünkre!

The Latest in Psoriasis

Te – Igen, Te! — Lehet Psoriasis Patient Advocate

Írta: Howard Chang 2021. március 25

A alkotox hol kapható pikkelysömörrel való élet ázsiai amerikaiként azt jelentheti, hogy „keserűt eszik”

Írta: Howard Chang 2021. március 3

Mi a teendő, ha a helyi kezelések nem elegendőek a pikkelysömörhöz

Az Ön állapotának előrehaladtával előfordulhat, hogy meg kell fontolnia szisztémás kezeléseket a tünetek kezelésére.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

10 jel, hogy itt az ideje, hogy hívja bőrgyógyászát a pikkelysömörrel kapcsolatban

Előfordulhat, hogy fel kell vennie a kapcsolatot bőrgyógyászával a rendszeres látogatások között.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

Hogyan navigáljunk az egészségbiztosítás változásaiban a pikkelysömörrel

Írta: Howard Chang 2021. január 29

Milyen 35 évet élni pikkelysömörrel: Glenn története

Íme, hogyan töltötte egy New York-i férfi élete felét az állapot kezelésével.

Írta: Colleen de Bellefonds, 2021. január 28

5 tipp a láb pikkelysömörének kezelésére

A pikkelysömör hatással lehet a lábadra, és kihívást jelent a megkerülést. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a lépéseket, amelyekkel megelőzheti a problémákat.

Írta: Nina Wasserman 2021. január 28

5 módszer a biztonságos sportolásra pikkelysömörrel

A kellemetlen, viszkető bőr plakkok megnehezíthetik az aktív tartást és a sportolást. Ezek az egyszerű lépések segíthetnek abban, hogy a játékok szórakoztatóak legyenek.

Írta: Nina Wasserman 2021. január 28

Mit jelent a COVID-oltás a pikkelysömörben szenvedők számára

Írta: Howard Chang 2021. január 25

Mit kell tudni a szőrtelenítésről, ha pikkelysömörben szenved

Akár a nem kívánt szőrszálakat szeretné eltávolítani az arcáról, a lábáról vagy a teste más területéről, a következőket kell tudnia ahhoz, hogy ezt kíméletesen és biztonságosan végezze. . .

Írta: Katherine Lee 2020. december 10"

A 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a nagy derékbőség mind ennek a gyakori májbetegségnek a kockázatát jelentik.

Az alkoholmentes zsírmájbetegség szorosan összefügg az elhízással, a magas koleszterin- és trigliceridszinttel, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel, bár más okai is lehetnek. Shutterstock

A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) a zsír felhalmozódása a májban, amelyet a szervezetben felhalmozódó zsír okoz, amely nem kapcsolódik az alkoholfogyasztáshoz. Ez az egyik leggyakoribb betegség az Egyesült Államokban, 4 emberből legfeljebb 1-et érint.

Bár normális és egészséges, ha a máj tartalmaz némi zsírt, ha a máj tömegének több mint 5-10 százaléka zsír, akkor zsírmájnak, más néven steatosisnak nevezik. (1)

Ha gyulladás és májsejt-károsodás lép fel a zsírral együtt a májban, ezt nem alkoholos steatohepatitisnek (NASH) nevezik. A NASH a nem alkoholos zsírmájbetegség egyik típusa, és 5 NAFLD-ben szenvedő ember közül körülbelül 1-et érint. (2)

A becslések szerint 2030-ra a NASH lesz a májátültetések első számú oka az Egyesült Államokban a World Journal of Gastroenterology című folyóiratban 2014 májusában megjelent áttekintés szerint. (3)

Nem alkoholos zsírmájbetegség vs. alkohollal összefüggő zsírmájbetegség

Christina Lindenmeyer, MD, az ohiói Cleveland Clinic gasztroenterológusa szerint a NAFLD és az alkohollal összefüggő zsírmájbetegség a májbetegség két leggyakoribb formája jelenleg az Egyesült Államokban.

Az elsődleges különbség a betegségek elnevezésében mutatkozik meg: az alkohollal összefüggő zsírmájbetegség az alkoholfogyasztással, a nem alkoholos zsírmájbetegség pedig a metabolikus szindrómával – az egészségügyi kockázatok egy csoportjával –, amely magában foglalja az elhízást, a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást. , magas vércukorszint és nagy derékbőség – mondja Dr. Lindenmeyer.

A két betegség diagnosztizálásának fő módja az egyén kórtörténete és az alkoholfogyasztás mértéke.

Az alkoholmentes zsírmájbetegség kockázati tényezői

A metabolikus szindrómaként ismert állapotcsoport növeli a NAFLD kialakulásának kockázatát, és a következőket foglalhatja magában:

Túlsúly Az elhízás teljes spektruma, a túlsúlytól (testtömegindex vagy BMI, 25 vagy több), az elhízottig (30 vagy nagyobb BMI) és a súlyosan elhízottig (BMI 35 vagy nagyobb) a NAFLD-hez kapcsolódik. a Hepatology folyóiratban 2018-ban megjelent cikkhez. (4)Nagy derékkörfogat Egy 2016 áprilisában a barcelonai Nemzetközi Májkongresszuson bemutatott tanulmány megállapította, hogy a derékkörfogat jobb előrejelzője lehet a NAFLD szövődményeinek, mint a BMI. (5) A 35 hüvelyknél nagyobb derekú nők és a 40 hüvelyknél nagyobb derékbőségű férfiak nagyobb kockázatnak voltak kitéve. 2-es típusú cukorbetegség A becslések szerint 3-ból 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberből 2-nél fordul elő NAFLD. A két állapot közötti kapcsolatot kétirányúnak tekintik, ami azt jelenti, hogy a NAFLD esetén nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. (1) Dislipidémia A magas trigliceridszint és a „jó” koleszterin, az úgynevezett nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) alacsony szintje gyakori a NAFLD-ben szenvedő betegeknél. (1) Magas vérnyomás A Journal of Hypertension folyóiratban 2015 júniusában megjelent kohorsztanulmány szerint a magas vérnyomás, más néven magas vérnyomás, még egyéb metabolikus kockázati tényezők hiányában is nagyobb kockázattal jár a NAFLD kialakulásában. (6) Idősebb életkor A zsírmáj előfordulása az életkorral növekszik. A Journal of Gerontology folyóiratban 2013 decemberében publikált kutatás szerint a csúcsprevalencia a férfiaknál 40 és 49 év között, a nőknél pedig 60 és 69 év között történik. (7)

További információ az alkoholmentes zsírmáj kockázati tényezőiről

Mit kell tudni a pikkelysömörről és az alkoholmentes zsírmájbetegségről

A túl sok cukor még az egészséges férfiak máját is károsíthatja

Az alvási apnoe súlyos veszélyt jelenthet Önre és másokra, ha nem diagnosztizálják és nem kezelik

5 meglepő módon az arthritis psoriatica befolyásolhatja egészségét

Mik az alkoholmentes zsírmájbetegség tünetei?

Sok NAFLD-ben szenvedő embernek egyáltalán nincs tünete. Ha a tünetek jelen vannak, ezek a következők lehetnek: (1)

FáradtságGyengeség Fogyás Étvágytalanság Hányinger Hasi fájdalom

Alkoholmentes zsírmájbetegség diagnózisa

A NAFLD szűrővizsgálatai egyszerű vérvizsgálatok, amelyek ellenőrzik a máj biokémiáját vagy a májfunkció vizsgálatait, mondja Lindenmeyer. „Ha ezek az eredmények abnormálisak, akkor ezt gyakran követjük valamilyen képalkotó vizsgálattal a májról, legyen az ultrahang, CT [számítógépes tomográfia] vagy MRI [mágneses rezonancia képalkotás]” – mondja.

A Fibroscan készülék, amely ultrahangként működik, szintén használható a máj hegesedésének vagy fibrózisának becslésére.

Alkoholmentes zsírmájbetegség kezelése

Noha nincs az FDA által jóváhagyott gyógyszer a NAFLD kezelésére, vannak olyan gyógyszerek, amelyek ígéretesek, de még nem állnak rendelkezésre, mondja Carlos Romero-Marrero, MD, az Ohio állambeli Cleveland Clinic hepatológiai részlegének vezetője.

„Jelenleg a NAFLD legjobb kezelése a fogyás” – mondja Dr. Romero-Marrero. “Ha elhízott, az egészséges táplálkozás megválasztásával, az elfogyasztott élelmiszerek mennyiségének csökkentésével és a fizikai aktivitással történő fogyás mind javíthatja a zsírmájbetegséget” – mondja. A felesleges kilók leadása csökkenti a zsír mennyiségét és a gyulladást a májban, ami segíthet visszafordítani vagy lelassítani a betegség progresszióját.

A NAFLD kezelésére vonatkozó ajánlások a következők: (1)

Testsúlyának 7-10 százalékának csökkenése a kalóriák és a szénhidrátok csökkentésével Napi 800 egység E-vitamin fogyasztása Rendszeres, legalább 50 perces aerob testmozgás, hetente háromszor Az alkohol kiküszöbölése Ha cukorbetegsége van, a glükózszint szigorú ellenőrzése

Nem alkoholos zsírmájbetegség várható élettartam

Megnövekedett halálozási kockázat

Fiatalkori elhízás a férfiaknál nagyobb eséllyel jár májrákra

Tudj meg többet

Egy nemrégiben készült tanulmány, amelyet 2018 májusában tettek közzé a Hepatology folyóiratban, 20 éves időszak adatait elemezték, hogy meghatározzák a NAFLD előfordulását és hatásait. A kutatók azt találták, hogy a NAFLD megduplázta a halálozás és a szív- és érrendszeri események, például a szívroham kockázatát. Becsléseik szerint a betegség körülbelül négy évvel csökkentette a várható élettartamot. A NAFLD más, a halálozási kockázatot növelő betegségek – például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a diszlipidémia – kialakulását is valószínűbbé teszi. (8)

A NAFLD súlyosabb formája, a nonalcoholic steatohepatitis (NASH) rövidebb várható élettartammal jár. (1)

Nem alkoholos zsírmájbetegség szövődményei

Bővebben a szövődményekről

Májrák: A kockázati tényezők megértése megmentheti az életét

Tudj meg többet

Ha a NAFLD NASH-vá fejlődik, amelyben a gyulladás károsodást és hegesedést okoz a májban, idővel súlyosbodhat, és cirrózishoz vezethet – az egészséges májszövet hegszövettel való helyettesítéséhez. 4-ből 1 NASH-ban szenvedő embernek lehet cirrózisa, így ez a betegség egyik vezető oka. (1)

A cirrózisban szenvedőknél nagyobb a kockázata a májelégtelenség és a májrák kialakulásának. A NAFLD és a NASH egyaránt a szív- és érrendszeri megbetegedések szokásosnál magasabb kockázatával jár. A szívbetegség valójában a vezető halálok a NAFLD-ben szenvedők körében. (9)

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hivatkozások

Tények az alkoholmentes zsírmájbetegségről. Amerikai Máj Alapítvány. 2017. július 6. Alkoholmentes zsírmájbetegség & NASH. Országos Diabétesz és Emésztő- és Vesebetegségek Intézete. Shaker M. Májtranszplantáció alkoholmentes zsírmájbetegség esetén: Új kihívások és új lehetőségek. World Journal of Gastroenterology. 2014. május 14. Chalasani N, Younossi Z, Lavine JE et al. Az alkoholmentes zsírmájbetegség diagnosztizálása és kezelése: gyakorlati útmutató az Amerikai Májbetegségek Tanulmányozó Szövetségétől. Hepatológia. 2018. Lombardi R, Mensi L, Pisano G. Absztrakt: PS110, Lean-Non-Alcoholic Fatty Liver Disease with Central Visceral Obesity Sites azonosítja a betegeket, akiknél súlyosabb a betegség. Hepatológiai folyóirat. 2016. Aneni EC, Oni ET, Martin SS, et al. A vérnyomás a kardiometabolikus kockázatok spektrumában összefügg az alkoholmentes zsírmáj-betegség jelenlétével és súlyosságával. Journal of Hypertension. 2015. június. Cheng, HY, Wang HY, Chang WH és mások. Nem alkoholos zsírmájbetegség: prevalencia, életkorra és nemre gyakorolt ​​hatás, valamint kapcsolat a metabolikus szindrómával és az inzulinrezisztenciával. International Journal of Gerontology. 2013. december. Allen, AM, Themeau TM, Larson JJ et al. Az alkoholmentes zsírmáj-betegség előfordulása és hatása az anyagcsere-terhelésre és a halálozásra: 20 éves közösségi tanulmány. Hepatológia. 2018. május. Alkoholmentes zsírmájbetegség. Michigani Egyetem Emésztési és májegészségügyi. Mutass kevesebbet

A legújabb májbetegség

Miért fontos a colitis ulcerosaban szenvedők számára, hogy beszerezzék a COVID-19 vakcinát?

Írta: Brooke Bogdan 2021. április 26

Kipróbálja az alacsony FODMAP diétát az IBS-hez? Kerülje el ezt a 4 gyakori buktatót

Az alacsony FODMAP-tartalmú diéta döntő szerepet játszhat az irritábilis bél szindróma kezelésében, de nem akkor, ha e hibák áldozatává válik.