LINE : @imirich

2017. január 31. Mi a teendő a kismedencei szervek prolapsusa esetén

2017. január 31. Mi a teendő a kismedencei szervek prolapsusa esetén

Az American Cancer Society szerint a petefészekrákkal diagnosztizált nők körülbelül fele 63 éves vagy idősebb. A petefészekrák kezelése általában műtét és kemoterápia kombinációját foglalja magában. A műtét magában foglalhatja a méheltávolítást, különösen, ha a rák kiterjedt.

A méheltávolítás a korai stádiumú méhnyakrák leggyakoribb kezelése is, amely a méhnyakot – a méh alsó részét – bélelő sejtekben kezdődik.

Források, amelyeket szeretünk

Mayo ClinicU. S. Office on Women’s Health Endometriosis Foundation of America University of California San Francisco-ban

Iratkozzon fel Női Egészségügyi Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hivatkozások

Samadi DB. A 6 leggyakoribb ok, amiért egy nőnek méheltávolításra van szüksége. Megfigyelő. 2017. június 20. Méhmióma. Mayo Klinika. 2018. március 6. Méhmióma. National Institutes of Health Research Portfolio Online Reporting Tools (RePORT). 2018. június 30. Gyors tények a méhmiómáról. Cleveland Klinika. 2002. július 16. Fibroid kezelési program: Mióma GYIK. UCLA egészségügy. Stewart EA, Nicholson WK, Bradley L, Borah Bijan J. A méhmiómák terhe afro-amerikai nőknél: A nemzeti felmérés eredményei. Journal of Women’s Health. 2013. október. Tények az endometriózisról. Endometriózis. org. 2017. május 27. Az endometriózisról. Eunice Kennedy Shriver Nemzeti Gyermekegészségügyi és Emberi Fejlesztési Intézet. 2017. január 31. Mit tegyünk a kismedencei szervek prolapsusa esetén. Harvard Women’s Health Watch. 2018. július 13. Speer LM, Mushkbar S, Eberle T. Krónikus kismedencei fájdalom nőknél. amerikai háziorvos. 2016. március 1. Adenomyosis. Mayo Klinika. 2018. június 8. méheltávolítás. Johns Hopkins Medicine.

Források

Endometriózis. Cleveland Klinika. 2014. május 29. Mi az endometriózis? Okok, tünetek és kezelés. Amerika Endometriózis Alapítványa Minimálisan Invazív Nőgyógyászati ​​Sebészet. Mayo Klinika. 2018. július 18. Rendellenes méhvérzés. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). 2017. március Nőgyógyászati ​​anatómia. John Hopkins orvostudomány. Női reproduktív rendszer. Cleveland Klinika. 2012. május 4. Szexuális és reproduktív anatómia. Tervezett szülőség. Méheltávolítás. Országos Női Egészségügyi Hálózat. 2015. méheltávolítás. UCSF Health. Hysterectomia adatlap. Women’s Health Queensland. 2011. március. Hysterectomia GYIK. ACOG. 2015. március Miért szükséges: méheltávolítás. Nemzeti egészségszolgáltatás. 2016. március 22. méheltávolítás. Az Egyesült Államok Női Egészségügyi Hivatala. 2018. május 22. méheltávolítás. MedlinePlus. 2018. április 6. Moorman PG, Schildkraut JM, et al. Jelentett tünetek a méheltávolítás előtt és egy évvel afroamerikai és fehér nőknél. Journal of Women’s Health. 2011. július. Laparoszkópos méheltávolítás. Innovatív Gyn Care Központ. Mutass kevesebbet

A méheltávolítás legújabb eredményei

A tanulmány szerint a méheltávolítás a depresszió és egyéb hangulati rendellenességek fokozott kockázatához kapcsolódik

A kutatások kérdéseket vetnek fel a méheltávolítás és a mentális egészség kapcsolatával kapcsolatban.

Írta: Beth Levine 2019. szeptember 16

Szexuális életének fellendítéséhez próbáljon jobban aludni

Egy új tanulmány megerősíti, hogy a középkorú nők szexuális diszfunkciói összefüggenek a rossz alvásminőséggel.

Írta: Meryl Davids Landau 2021. április 21

A mindennapi egészség endometriózisáról szóló Twitter-csevegés: Íme, amit kihagytál

Jogvédők és szakértők a Twitteren vitatták meg a kihívásokat, tippeket, a tudatosságot és egyebeket az endometriózissal kapcsolatos tudatosság hónapja tiszteletére.

Brianna Majsiak 2021. április 13

A kísérleti kezelés helyreállíthatja a termékenységet a korai menopauzában szenvedő nőknél

Az új terápia csökkentheti a szívbetegségek és a csontritkulás életkorral összefüggő kockázatát is.

Becky Upham 2021. április 2

Okos egészség: Kipróbáltam időszakos fehérneműt – és ez történt

Írta: Joslyn Richardson 2021. március 25

A menopauza körüli súlygyarapodás az alváshiányhoz kapcsolódik

Egy új tanulmány szerint a menopauza során fellépő alvásproblémák megválaszolatlansága miatt a nők meghízhatnak.

Írta: Meryl Davids Landau 2021. március 22

A hormonterápiák csökkentik a nők éjszakai vizelési ingerét

Jó hír azoknak a posztmenopauzás nőknek, akik úgy szeretnék átaludni az éjszakát, hogy nem ébrednek fel pisizni: a HT segíthet mélyebb alvásban és kevesebb felébredésben. . .

Írta: Beth Levine 2021. március 17

A hipertónia tüneteit gyakran a menopauzára tévesztik a középkorú nőknél

Minden második nőnél magas vérnyomás vagy magas vérnyomás alakulhat ki 60 éves kora előtt. Az európai orvosok egy csoportja azonban arra figyelmeztet, hogy sok ilyen nő hiányozhat. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 15

A tanulmány ígéretes, műtétmentes kezelést fedez fel a méhmióma kezelésére

Kimutatták, hogy csökkenti a mióma tüneteit és méretét, az új orális kombinációs terápia az FDA felülvizsgálata alatt áll.

Írta: Beth Levine 2021. február 22

Szex menopauza után: A pszichológiai tényező

A menopauza után a szex… hát… fájhat. Így nem csoda, hogy a szex sok nőben szorongást okozhat. Íme, hogyan lehet legyőzni ezeket az érzelmeket és szexelni. . .

Írta: Andrea Peirce 2021. február 17"

A bőr középső és külső rétegét alkotó laphámsejtek az egész testben megtalálhatók. Ezekben a sejtekben a rák nagyon kezelhető, ha korán észlelik. Alamy

A sebészeti beavatkozás a bőr laphámsejtes karcinóma (CSCC) – a bőr laphámsejtjeiben kialakuló ráktípusának – megfelelő kezelési módja.

De vannak más módszerek is a rák kezelésére, ha a CSCC nagyon felületes (ami azt jelenti, hogy nem hatol be a bőr felső rétege alá), fejlettebb, vagy ha a beteget nem lehet megműteni.

Orvosa segíthet eldönteni, hogy melyik lehetőség a megfelelő az Ön számára.

KAPCSOLÓDÓ: A bőrrák elleni küzdelem hónapja: 2021. május

Sebészeti lehetőségek a CSCC kezelésére

A CSCC kezelésére különböző típusú műtétek állnak rendelkezésre. Az orvos által javasolt módszer a sérülés helyétől és mélységétől függ.

Kimetszési sebészet

A kivágási műtét magában foglalja a daganat kivágását a környező normál szövetekkel együtt arra az esetre, ha kóbor rákos sejtek lapulnának a periférián. Általában ezt az eljárást nem kórházban, hanem orvosi rendelőben végzik.

Bőrét először helyi érzéstelenítővel zsibbadják. Ezután a bőrgyógyász sebészeti késsel vagy más eszközzel vágja ki a növekedést. A legtöbb esetben a bőrt összevarrják, és heg marad. A heg mérete attól függ, hogy mekkora volt az elváltozás.

Mohs mikrografikus sebészet

A Mohs műtét egy speciális eljárás, amely a bőrrák rétegről rétegre történő eltávolítását foglalja magában. Lehetővé teszi, hogy orvosa a legkevesebb szövetet távolítsa el a rák kezelésére.

A műtét során Ön ébren lesz, miközben a sebész eltávolít egy nagyon vékony bőrszövetréteget, és mikroszkóp alatt megvizsgálja. Ezt a módszert addig folytatják, amíg orvosa már nem talál rákos sejteket.

A Mohs-műtétet gyakran használják összetettebb vagy az arcon, a nyakon vagy a kézen található CSCC kezelésére.

Curettage és elektrodesikáció

Először is, kezelőorvosa egy speciális műszerrel lekaparja az elváltozást a bőréről, amit curettingnek neveznek. Ezután az elektrodeszikációnak nevezett technikával a bőrgyógyász elektromos tűvel elpusztítja a megmaradt rákos sejteket.

Ezt az eljárást általában a kis vagy nagyon alacsony kockázatú CSCC-k számára tartják fenn. Nem végezhető el a test olyan területein, ahol sok a szőr, például a fejbőrön.

Lézeres műtét

A lézeres műtét hőt alkalmaz a daganatok elpusztítására.

Általában a környező szövetek nem sérülnek meg, és alacsony a vérzés, duzzanat és hegesedés kockázata.

Ezek a kezelések általában nagyon felületes bőrelváltozások esetén alkalmazhatók.

Nyirokcsomó-eltávolító műtét

Bár nem gyakori, hogy a CSCC áttétet képez (terjed), általában először a nyirokcsomókba költözik. Ha nyirokcsomói megnagyobbodtak, vagy orvosa azt gyanítja, hogy a rák áttétet képezett, akkor műtétre lehet szükség egy vagy több nyirokcsomó eltávolítására.

KAPCSOLÓDÓ: Milyen orvosok és szakemberek kezelik a bőrrákot?

A CSCC kezelésének nem sebészeti lehetőségei

Különféle nem sebészeti kezelések állnak rendelkezésre a CSCC számára, attól függően, hogy a rák milyen mértékben és hol található a szervezetben.

Fotodinamikus terápia (PDT)

A PDT során kezelőorvosa fényérzékenyítő folyékony gyógyszert alkalmaz a bőrére. Ezután egy speciális fényt használnak a rákos sejtek elpusztítására.

A kezelés után legalább 48 órán keresztül kerülnie kell a napfényt.

A PDT-t néhány kisebb CSCC és egy rákmegelőző állapot, az úgynevezett aktinikus keratosis (AK) kezelésére használják.

Sugárkezelés

A sugárterápia magában foglalja az energianyalábok felhasználását a rákos sejtek elpusztítására. Orvosa sugárkezelést javasolhat, ha nem tudja megműteni, vagy ha CSCC miatt megműtötték, de nagy a kiújulás kockázata.

A CSCC kezelésére különféle típusú sugárzást alkalmaznak, beleértve:

Felületes sugárzás Ennél a típusnál a sugárnyaláb közvetlenül a bőr alá irányul, így csak a daganatot kezeli. Külső sugársugárzás A külső sugársugárzás nagy energiájú sugarakat küld a daganatba, hogy elpusztítsa a rákos sejteket. Brachyterápia A radioaktív implantátumokat a rákos lézióba vagy annak közelébe helyezik.

Kriosebészet

A kriosebészet egy olyan technika, amelyben az orvosok folyékony nitrogént használnak a bőrrák elváltozásainak lefagyasztására és elpusztítására. Végül a növekedés leesik, és egészséges bőr jelenik meg.

Ezt a módszert jellemzően felületes CSCC-k esetén alkalmazzák, vagy olyan betegeknél, akiknek vérzési rendellenességeik, beültethető szívkészülékeik vagy érzéstelenítési problémákkal küzdenek.

Helyi kezelések

Néhány krém és gél, amely képes kezelni az alacsony kockázatú vagy rákmegelőző CSCC-ket, a következők:

5-fluorouracil (5-FU) (Carac, Efudex, Fluoroplex, Tolak) Ez a helyi kemoterápia krém vagy testápoló formájában kapható, amelyet három-hat hétig kell otthon alkalmazni. Imikimod (Zyclara, Aldara) Az imikimod egy helyi immunterápia, amely az immunsejteket a kóros szövetek megtámadására váltja ki. Otthoni használatra krémként kapható. Ingenol-mebutát (Picato) Ez a gyógyszer gél formájában kapható, és néhány napon belül a rákmegelőző elváltozások kezelésére szolgál. Diclofenac (Solaraze) Ez egy helyileg alkalmazható gél, amely diklofenakot tartalmaz, amely egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID). A Solaraze-t általában naponta kétszer alkalmazzák két-három hónapig.

Az orvosok a kémiai peelingnek nevezett technikát is alkalmazhatják az aktinikus keratózis kezelésére. Ezzel a módszerrel vegyszert, például triklór-ecetsavat (TCA) visznek fel az elváltozásra. Néhány nap alatt a sav elpusztítja a daganatot.

KAPCSOLÓDÓ: A rák immunterápia rontja a COVID-19 kimenetelét?

Immun terápia

Az immunterápia egy olyan kezelés, amely a szervezet saját immunrendszerét aknázza ki a rák megtámadására.

Ezt a kezelést néha olyan fejlett CSCC-k esetében alkalmazzák, amelyek az egész testben elterjedtek. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyott egy immunterápiát, a Libtayót (cemiplimab-rwlc) bizonyos előrehaladott CSCC-s betegek kezelésére.

Egy klinikai vizsgálat során a Libtayo-t használó CSCC-ben szenvedő betegek körülbelül felénél a daganatok zsugorodtak.

A Keytruda (pembrolizumab) egy másik immunterápia, amelyet jóváhagytak a fejlett CSCC kezelésére.

KAPCSOLÓDÓ: A rák kezelésére használt immunterápiás gyógyszerek több pajzsmirigy-problémát okoznak, mint elsőre gondolták

Kemoterápia

Néhány metasztatikus CSCC-ben szenvedő embernek kemoterápiára lehet szüksége – egy olyan kezelésre, amely gyógyszereket használ a rákos sejtek elpusztítására a szervezetben.

A ciszplatin (Platinol, Platinol-AQ, Platinol) és az 5-fluorouracil (5-FU) kemoterápiás szerek az elterjedt CSCC kezelésében lehetnek alternatívák. Ezek a gyógyszerek önmagukban vagy más kezelésekkel együtt alkalmazhatók.

A kemoterápia mellékhatásokat okozhat, például hajhullást, hányingert, hányást, szájsebeket, hasmenést, fáradtságot, étvágytalanságot stb.

KAPCSOLÓDÓ: Genetikai tanácsadás a rák kockázatával kapcsolatban, ugyanolyan hatékony a távegészségügyi rendszeren keresztül, és további rákellenes hírek az ASCO éves találkozójáról

Célzott kezelések

A célzott gyógyszerek nullázzák a rákos sejtek bizonyos hibáit. Néha kemoterápiával kombinálják az előrehaladott CSCC kezelésére.

Az Erbitux (cetuximab) gyógyszer az EGFR nevű fehérjét célozza meg, amely gyakran megtalálható a CSCC sejtek felszínén.

A célzott terápiák általában kevesebb súlyos mellékhatással járnak, mint a kemoterápia, de bőrproblémákat, hasmenést, szájsebeket, étvágytalanságot és egyéb problémákat okozhatnak.

KAPCSOLÓDÓ: Megbirkózni egy rákdiagnózissal fiatal korban

A CSCC klinikai vizsgálatai

Egyes CSCC-s betegek kutatási tanulmányokba vesznek részt. A klinikai vizsgálat segít az orvosoknak új kezelési módszereket azonosítani a rák és más betegségek kezelésére. Ha részt vesz egy klinikai vizsgálatban, olyan új kezelést kaphat, amely még nem elérhető a nagyközönség számára.

KAPCSOLÓDÓ: Mik a bőrrák jelei és tünetei?

Hogyan döntsünk a kezelési lehetőségről

Orvosa tájékoztatást tud adni az Ön helyzetének legjobb kezelési lehetőségeiről.

Ha a rák nagyon lassan fejlődik, vagy ha Ön idős, kezelőorvosa javasolhatja az elváltozás megfigyelését és a kezelések feltárását, ha a rák súlyosbodik.

Felteheti ezeket a kérdéseket, amikor a CSCC kezelését fontolgatja:

Elterjedt-e a bőrrákom? Valószínű a rák terjedése? Milyen kezelési megközelítést javasol? Miért gondolja úgy, hogy ez a legjobb választás? Milyen mellékhatások lehetségesek? Vannak-e egyéb lehetőségek, amelyeket mérlegelnem dietonus ára kell? Mennyi az esélye annak, hogy visszajön a rák?

Fontos, hogy tájékozott döntést hozzon orvosi ellátásáról. Feltétlenül vizsgálja meg az összes lehetőséget, és minden aggályát közölje egészségügyi szolgáltatójával.

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

A legújabb bőrrák

14 nagyszerű fényvédő krém színes bőrűeknek

Olyan fényvédőt keresel, amely sötét bőrrel is működik? Biztosítottunk benneteket.

Melba Newsome 2021. március 17

Rákkockázati gének: Minden, amit az XPC-ről tudnod kell

Mi az XPC gén?

Írta: Julie Marks 2021. február 5

Minden, amit a PTCH1-ről tudni kell

A PTCH1 egyike azon géneknek, amelyek növelik a bőrrák kockázatát.

Írta: Julie Marks 2021. február 4

Hogyan kezelik a bőr laphámsejtes karcinómáját?

Ha a laphámsejtes karcinómát elég korán észlelik, általában könnyen kezelhető.

Írta: Julie Marks 2020. szeptember 18

Hogyan segít a sugárterápia az áttétes bőr laphámsejtes karcinóma kezelésében

Ez a kezelés az előrehaladott laphámsejtes karcinóma egyik lehetősége.

Írta: Julie Marks 2020. szeptember 16

Alacsonyabb kockázat, nagyobb veszély: amit a színes bőrűeknek tudniuk kell a bőrrákról

A bőrrák kevésbé gyakori a színes bőrűek körében, de ha mégis előfordul, a kimenetele drámaian rosszabb.

Melba Newsome, 2020. szeptember 15

Áttétes bőr laphámsejtes karcinóma gondozási irányelvei

Amikor a laphámsejtes karcinóma terjed, vannak olyan kezelések, amelyek segíthetnek.

Írta: Julie Marks 2020. augusztus 31

Hogyan segít a kemoterápia a metasztatikus bőr laphámsejtes karcinóma kezelésében

Ha a laphámsejtes bőrrák elterjedt, orvosa kemoterápiát javasolhat.

Írta: Julie Marks 2020. augusztus 24

A megfelelő kalap segíthet megelőzni a bőrrákot

Ismerje meg, hogyan válasszon olyan kalapot, amely a legjobb védelmet nyújtja a nap káros UV-sugárzása ellen

Írta: Eva Kashuk 2020. július 14

Bőrrák és terhesség: amit tudnod kell

Íme, amit tudnod kell, ha terhesség alatt bőrrákot diagnosztizálnak.

Írta: Julie Marks 2020. július 7"

A legtöbb esetben a méheltávolítás vagy a méh műtéti eltávolítása inkább választható, mintsem orvosilag szükséges.

Ismerje meg az összes kezelési lehetőséget, mielőtt beleegyezik a méh eltávolításába. Mester fájl

A méheltávolítás egy sebészeti beavatkozás a méh eltávolítására, a „méhnek” nevezett szervnek, amely a női medencében található.